Zakkenvullers

In de politiek gaat het om beslissen. Niet over bezuinigingen, maar om duurzame beslissingen over het eigen verdienmodel. Hoe scharrelen politici effectief hun kostje bij elkaar na de gloriejaren? Stemhok inventariseert en vindt manieren voor de krappe beurs, die variëren van het afgezaagde informateurschap tot lekker thuisblijven.

Wachtgeld
Betrouwbaar middel om de dagen financieel door te komen. Over wachtgeld wordt de laatste jaren vaak schamper gedaan, alsof het opgeleukte WW betrof. Een gemiddelde WW-trekker hoeft echter niet aan de bladen uit te leggen waarom het qua werk even minder is. Een verhaal over 'het jaar van bezinning' klinkt veel beter. Het is goed mogelijk dat de oud-politicus ook echt de weg kwijt is en dan is die reflectie broodnodig.
 
Informateur
Dit is uitermate passend werk voor oudgedienden in de politiek. Oud staatssecretaris Sharon Dijksma liet diverse aanbiedingen in binnen- en buitenland lopen om informateur te worden in Delfzijl. Informeren is dankbaar werk waar je direct lol van hebt. Met een beetje mazzel blijft 'jouw' college maar liefst vier jaar aan de macht. Daar kun je nog eens vruchten van plukken. Wie het niet voor de leuk doet kan overigens tussen de 100 euro per uur (Almere) en tienduizend euro onkostenvergoeding (Rotterdam) binnenslepen, lezen we in Binnenlands Bestuur.
 
Informele aanrechtsubsidie
We merkten het al eerder op, als oud-politicus kunt u ook gewoon thuis bij het kroost gaan zitten. U laat dan uw partner de centjes binnenharken. Zij of hij zal verguld zijn met deze regeling: de partner van een succesvol politicus heeft de eigen carrière vaak op een laag pitje moeten zetten. Is uw partner een Nederlandse vrouw en brengt zij te weinig geld binnen om de huiselijke economie draaiende te houden? Dan kunt u ook gebruikmaken van wachtgeld (zie boven) terwijl u in de speeltuin staat te heroverwegen wat u met uw leven aan zult vangen.
 
Er is kortom hoop voor de hordes oud-politici. Ook in tijden van recessie en steeds flexibeler arbeidsmarkten kan uw kostje gekocht zijn, mits u speelt om de knikkers en niet om het spel.

 

Share this