Verkiezingsprogramma PVV te links voor VVD

Na een bestudering van het in Nieuwspoort gepresenteerde programma van de PVV en de reacties erop kan worden geconcludeerd dat Geert Wilders zijn rechtse scherpte mist. Er wordt in de voorstellen niet bezuinigd op de zorg, de AOW, studiefinanciering of WW. Ook wil hij niets veranderen aan het ontslagrecht. Rechtse en conservatieve politici uit binnen- en buitenland zijn teleurgesteld.
 
Mark Rutte stelt dat "de partij van Geert Wilders de VVD met dit verkiezingsprogramma links heeft ingehaald.”

 
Terwijl met het overeind houden van de verzorgingsstaat inactief links Nederland gerustgesteld kan zijn, krijgt rechts Nederland nul op het rekest. Zo wordt het leger ernstig verzwakt door het afschaffen van de JSF. De voormalig chef defensiestaf Henk van Breemen liet off the record weten verontwaardigd te zijn: “Wilders denkt zeker dat we de vijand met een waterlinie kunnen tegenhouden”.

 
De conservatieve Bill O’Reilly lacht hardop als de PVV met de Tea Party-beweging wordt vergeleken. “You have to pay more than fifty percent income taxes! He should have made tax cuts. He’s clearly a liberal.” En ook op Michael Howard, prominent lid van de conservatieve partij in Groot-Brittannië, maakt de koers van de PVV weinig indruk. “The public sector in The Netherlands is a disaster for economic growth. The ambitions of Wilders are very thin at that point.”
 
Bij sigarenboer Zigger op de Kruisstraat in Almere lijken de mensen vooral verrast. “Het lijkt wel of hij het koningshuis wil afschaffen”, zegt Henk van Weveren (gestopt met roken, kwam voor de Telegraaf). “De toelage voor Willem-Alexander en Beatrix moet worden afgeschaft, maar die moeten toch ook ergens van leven?” Zijn vrouw Ingrid vult aan: “Maxima zit met drie kinderen, die kan niet zomaar aan het werk. En het aanrechtsubsidie wordt ook al afgeschaft.”
 
Mark Rutte liet in een eerste reactie aan NRC weten dat “het nu zonneklaar is dat de PVV niet de partij van de hardwerkende Nederlander is. De partij van Geert Wilders heeft de VVD met dit verkiezingsprogramma links ingehaald.” Op de vraag of het programma een belemmering vormt voor een eventuele coalitie met de PVV, wilde Rutte niet ingaan.

Share this