Stemmen met het hart – deel 1

Als u de verkiezingsprogramma's van diverse partijen nu nog niet gelezen heeft, gaat het waarschijnlijk ook niet meer gebeuren. U hebt waarschijnlijk andere interesses nu de lentezon begint te schijnen. Geen nood, een stemadvies is zo online ingewonnen. Maar echt indruk maken aan de borreltafel doet u daarmee niet. Dat wil nog niet zeggen dat de printer aan moet om de programma's te drukken. In liefde en oorlog is alles toegestaan. In zaken van politiek natuurlijk ook. U kunt  alle partijprogramma's doorbladeren, maar Stemhok neemt liever de partners van partijleiders onder de loep: dat zegt pas echt hoe het politieke hart klopt. Zo maakt u een gefundeerde keuze tussen gevestigde politieke middenmoters:

CDA
Het begon zo klassiek, Bianca Hoogendijk leerde Balkenende eind jaren '80 kennen tijdens haar werk als assistent bij de CDA-fractie van de Tweede Kamer. Het had een Bill Gates huwelijk kunnen worden: secretaresse wordt medeboegbeeld van wereldverbeterende organisatie. Het liep anders. In de jaren negentig leidde een opbloeiende relatie na vier jaar inderdaad tot een huwelijk. Maar samenwonen ho maar. Hoogendijk hield haar eigen naam en haar eigen huis. Drie jaren later werd het toch gemeenschap van goederen in Capelle aan den IJssel. Onbekend is of het de druk van de afgeronde promotie of de zwangerschapshormonen waren die Hoogendijk deden zwichten. Echt getemd werd zij nooit, Hoogendijk is de eerste vrouw van een Nederlandse Minister-president die een baan buitenshuis heeft (Universitair Docent Arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit).
 
Je zou het niet zeggen, maar diep van binnen is het CDA rete-progressief. Het CDA is eigenlijk GroenLinks.
Leestip voor nieuwe CDA stemmers: Virginia Woolf. A Room of One's Own.
 
PvdA
"Behind every great man there used to be a great woman", Aretha Franklin had al door dat zulke zaken verleden tijd zijn. Natuurlijk is er een vrouw van Job Cohen. Maar toch, Cohen straalt in alles uit dat een beetje man een self made man is. Dat geld zeker voor Job Cohen. Eigenhandig spindoctorde hij zich naar het kandidaat premierschap. Stemhok vermoedt dat Job Cohen de Aphrodite van Amsterdam is. Verrezen uit de Amstel heeft de man geen verleden, hij is direct ancien genoeg om het land te leiden en oneindig begerenswaardig. Een heel verleden aan functies in academica en politiek doen er niet zo veel toe. Cohen is de rots die Nederland zo heftig in haar branding wil.
 
Met zo'n leider hoeft het ontevreden land niet meer achter Wilders aan te lopen. De PvdA is de PVV, voor mensen die geen PVV willen stemmen.
Nieuwe PvdA stemmers moeten in ieder geval niet de ’Rood’ lezen. Het partijblad geeft u mogelijk het gevoel dat alle PvdA’ers flyeren en dat is geen leuk vooruitzicht. 
 
GroenLinks
Praten over de tweeling is ok, haar partner houd Halsema liever uit de wind. Dan maar op de inhoud: Robert Oey maakt documentaires, onder andere over het Amsterdamse Flevoparkbad en haar kleurrijke bezoekers. Halsema woont met man en kinderen in Amsterdam. Dat is geen goedkope hobby. GroenLinks streeft er dan ook naar het huidige auteursrechtstelsel open te breken: "schrijvers of musici (ontvangen) nog geen 10% van de opbrengst van hun inspanningen... Kunstenaarschap levert uitzonderlijk weinig op." Hoog tijd voor "modernisering van het auteursrecht waardoor digitale technieken kunnen bloeien, vernieuwende kunstenaars worden omarmd en alle makers eerlijke en handhaafbare vergoedingen ontvangen.", zo lezen we op het blog van Halsema.
 
Preken voor eigen parochie, GroenLinks is de geslaagde versie van de PvdA.
Leestip voor nieuwe GroenLinks stemmers: BumaStemraMagazine, om de vijand te leren kennen.
  
SP
'Mijn vrouw heeft een parttime baan in de zorg. Dat vindt ze ontzettend leuk. Het is voor haar ook en manier om haar maatschappelijke betrokkenheid te tonen', aldus Emile Roemer op BNN kort na zijn aantreden als fractievoorzitter. Het communisme is definitief uit bij de SP. Engagement is leuk, maar met het vertrek van Kant is de verbetenheid er af. Voor vrouwen is een mooie rol weggelegd als cement, om de hoeksteen van de samenleving in balans te houden. Eerst het gezin, dan de maatschappij.
 
De SP is niet links, de SP is niet rechts. De SP is eigenlijk het CDA.
Leestip voor nieuwe SP stemmers: Libelle. Midden in de maatschappij 
 
D66
Ja, lullig. Als je in een dorp als Wageningen woont zijn 237 stemmen opeens genoeg om de Raad in de mogen. Terwijl je rustig als lijstduwer door het leven wilde. Bewust koos voor de rol van 'vrouw van…' Dat mogen, en of je eigenlijk niet moet, als verkiesbaar persoon, was de discussie waarmee Froukje Pechthold Idema doorbrak in het Nederlandse politieke debat. Maar goed, als je in het verleden mooie projecten als ‘Gewoon Doén!’ bij het ministerie van Landbouw Natuur en Visserij hebt mogen coördineren, kan Wageningen een wat klein speelveld zijn.
 
D66 is gewoon D66, de partij die graag meedoet, maar het spel niet altijd even goed begrijpt.
Leestip voor nieuwe D66 stemmers: Donald Duck. Een vrolijk weekblad.
 
Geen fan van politieke middenmoters die al jaren meedraaien? Geen nood, in deel 2 van 'Stemmen met het hart' een inkijkje in de zielenroerselen van nieuwkomers en kleinere partijen. Stemhok besteed dan ook aandacht aan de partij voor liberale singles. Stel het idee van een partner vliegt u naar de keel, maar de maatschappij laat u niet zo onberoerd dat u niet wilt stemmen. Ook daar is een partij voor, we noemen haar VVD.
 
[foto Roel Wijnants]

 
 

Share this