Een stem op

Stemmen gaat op 9 juni niet meevallen voor kiezers. OK. Ze hebben de stemhok stemwijzer om op terug te vallen, maar zelfs met ons advies in de hand rest er nog een klein probleempje. Je stemt hoe dan ook op het CDA. Al wil niemand dat.
 
Wat betekent het bijvoorbeeld als je op het CDA stemt? Precies! Dan ben je rechtstreeks de klos. Een stem op Balkenende levert al gauw een coalitie op met .. het CDA. En dat willen alleen hardcore CDA-ers nog.
 
Stem je op de VVD. Dan krijg je het CDA er gratis bij, want Rutte wil bezuinigen en Cohen wil investeren. Rutte wil sowieso bezuinigen op investeren. Dus tenzij Cohen in bezuinigingen wil investeren, komen er dus geen 76 zetels of meer via PvdA en VVD tot stand. Rutte heeft feitelijk maar 1 optie: Balkenende.
 
Stem je PVV? Dan stem je ook CDA, want wie wil er nou met Wilders regeren? Niemand met meer dan 1 zetel … behalve het CDA. Want die regeren met IEDEREEN. Echt IEDEREEN. Maakt niet uit of je gek bent of geestelijk instabiel. Als ze maar mogen regeren.
 
De PvdA dan? Kun je rustig op stemmen. Maar je ontkomt niet aan het CDA. Voor de PvdA geldt namelijk altijd: regeren met linkse partijen maakt dat de PvdA zich rechts voelt en daar krijgen ze bij de PvdA rode bultjes van die jeuken. En wanneer hebben PvdA, GroenLinks, SP en D66 ooit samen de meerderheid?
 
Paars III? Zou kunnen, maar Cohen wil de boel bij elkaar houden, Pechtold wil de boel helemaal anders, maar geen idee hoe (maar zeker niet bij elkaar houden) en Rutte wil zoals gezegd de boel vooruit helpen door ruig te bezuinigen op linkse hobby's als ontwikkelingssamenwerking, zorg en welzijn. En de PvdA wil een fijne verherbouwing op touw zetten van rechtse hobby's als hyptheekrenteaftrek. De PvdA moet dus wel door het midden … met het CDA. Die willen best bezuinigen, terwijl de PvdA investeert.
 
GroenLinks en de SP? Dat hebben we net gecoverd! Wel op blijven letten hoor. Anders houden we er hier bij Stemhok net zo lief mee op. Door GL of SP te stemmen jaag je de PvdA in de armen van het CDA. Fijn bedankt!
 
D66 wil alles anders, maar hoe dat weet niemand bij D66. Om dat te onderstrepen jagen ze iedereen tegen zich in het harnas die duidelijk weet uit te leggen wat zijn partij anders wil doen dan wat er nu gebeurt. Serieuze kandidaat coalitiegenoten als PvdA, VVD en PVV weten heel zeker wat ze willen en dat roepen ze OVERAL. Wie het maar wil horen, die kan het krijgen.
 
Het aardige is dat het CDA ook wel iets wil, maar dat dat allemaal zo cryptisch verwoord wordt dat het totaal onduidelijk is wat het precies is. Bezuinigen, maar niet op dit en dat en zus en zo. Maar waarop dan wel? Daar doen wij nu geen uitspraken over. Dat regelen we bij de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen.
 
Al met al is het CDA de ideale en enige realistische coalitiegenoot voor D66. De ene partij wil alles veranderen, maar weet niet hoe. En de andere partij wil niks veranderen, maar gewoon aan de macht blijven en weet dat zo te verpakken dat niemand begrijpt dat ze niet iets niet wel misschien je weet maar nooit veranderd of onveranderd willen laten.
 
En de rest? ChristenUnie, Trots op Rita, Partij voor Marianne Thiemen en andere Beesten en de Staatskundig Geperforeerde Partij, daar lachen ze om bij het CDA. Als je nog een paar zeteltjes voor je meerderheid nodig hebt, dan kun je het altijd doen. Maar serieus neem je ze niet.
 
Het enige goede nieuws? U kunt op 9 juni wel helpen bepalen of het CDA de premier of de vice-premier levert. Cool he?
 
Succes gewenst namens Stemhok!
 

Share this